Descoperiri in Paris: Concursul European al tinerilor cercetatori Inspire article

Tradus de Gabriela Badea, Raluca Lazar si Liliana Ghinea - Bucuresti. Intre 11 si 16 septembrie 2009 a avut loc Concursul anual al tinerilor oameni de stiinta din Uniunea Europeana (EUCYS). Marlene Rau, un membru al juriului anul acesta, a intocmit un raport.

Dikranos – Avionul lui Fabian
cu marsarier
Imagine oferita de Inger
Gram Torhild

Palais de la decouverte – palatul descoperirilor : timp de 6 zile, a fost plin cu tineri din Europa, si nu numai, fiecare aducand cu ei descoperirile lor, entuziasmul, inventivitatea si creativitatea. Pentru ei a fost o ocazie sa cunoasca alti entuziasti ai stiintei din 37 de tari, sa isi faca prieteni, sa descopere lumea stiintei – si, desigur, Parisul.

In total, 132 de tineri talentati au participat la EUCYS 2009w1. Toti au luat primul premiu in tara lor, si au venit sa prezinte o gama variata de proiecte, individual sau ca o echipa.

Pentru juriul international a fost greu sa ia o decizie: subiectele proiectelor au variat de la ecologia fluturilor, nanotehnologie si generarea combustibilului ecologic ; printr-o imprimanta cu logo in cappucinno, noi solutii pentru probleme matematice, boala Alzheimer sau cercetarea in domeniul cancerului, si algoritmi pentru reprezentarea 3D ; pana la explorarea galaxiilor, fizica motorie a catapultelor medievale, sau un studiu asupra calitatilor ideale pentru a deveni un neurochirurg.

Philip Cardona din Malta cu
al sau cappuccino logo
printer

Imagine oferita de Inger Gram
Torhild

Nu doar subiectele au variat: concurentii au venit din diferite medii sociale si au avut varste diferite (de la 14 la 20 de ani) si au avut acces la diferite nivele de resurse – unii au avut totul la dispozitie, pe cand altii nu au avut aproape nimic. Unii dintre ei chiar aveau inventiile deja patentate. Majoritatea concurentilor s-au confruntat cu impedimentul de a isi prezenta proiectul intr-o limba straina , si anume engleza – standard care, de asemenea a variat printre tinerii oameni de stiinta. Pusi in fata unei asemenea varietati, sarcina juriului a fost nu doar sa analizeze nivelul de stiinta, originalitatea si creativitatea implicata in proiecte, ci si tinerii si structura prezentarii lor. Si asta nu a fost usor, luand in considerare faptul ca fiecare fusese castigator in tara lui.

Cu toate acestea, premiul a fost destul de generos, 51 500 de euro impartiti in zece mari premii din partea Comitetului European, plus 19 premii din partea unor sponsori, constand in calatorii catre institute stiintifice si evenimente – incluzand 6 programme de o saptamana la organizatii EIROforumw2 si vizite la ceremonia de acordare a Premiului Nobel, astfel asigurandu-se ca cele mai bune proiecte au fost rasplatite.

Dupa multe interviuri cu concurentii si dezbateri infierbantate in juriu, decizia a fost luata: primele trei mari premii au mers catre Fabian Gafner din Elvetia (19 ani), care a construit un model de avion care poate zbura inapoi; Liam McCarthy (14 ani) si John O’Callaghan (15 ani) din Irlanda, care au descoperit o metoda simpla de a numara celulele somatice din lapte, lucru care va ajuta fermierii in munca lor zilnica; si Aleksander Kubica(20) si Wiktor Pilewski(20) din Polonia, care au studiat proprietatile placilor cu zone spiralate – un studiu deschizator de drumuri in fizica optica. Detaliile acestora, dar si ale altor proiecte, impreuna cu un videoclip al concursului sunt disponibile onlinew3.

Mai presus de toate, a fost spiritul stiintific al concurentilor care a contat: “Toata lumea vrea sa castige – unii mai mult, altii mai putin – dar nu asta conteaza cel mai mult. “Noi nu am facut studiile acestea pentru o competitie – le-am facut pentru ca suntem interesati de subiect si dorim sa il investigam.” spune un participant.

Chiar si cei mai impatimiti cercetatori au nevoie din cand in cand de o pauza; cercetatorii au fost condusi la turnul Eiffel si intr-o croaziera pe Sena, au vizitat cateva muzee de stiinta si au avut ocazia sa intalneasca importanti oameni de stiinta atat la discutii cat si in prelegeri. Chiar si dupa trei zile epuizante, dupa experiente noi, participantii au mai avut suficienta energie pentru a participa la discuttile cu lectorii prelegerilor serale ale EIROforum-ului, Jacopo Lucci de la the Laboratorul European de Biologie Molecularaw4 si Paula Stella Teixeira de la Observatorul European de Sudw5.

Ca suplement peste programul oficial, un numar de studenti de la Universitatea Paris XI au organizat excursii turistice pentru concurenti, si i-au introdus in viata de noapte din Montmartre, un punct cheie al timpului petrecut de ei in Paris.

EUCYS este o ocazie excelenta pentru toata lumea implicata – puteti spune elevilor dumneavoastra despre el. Incurajati-I sa isi dezvolte idea si sa se alature competitiei nationale – si, cu putin noroc, ii vom intalni la EUCYS 2010 in Lisabona, in Protugalia.

Fabian Gaffner, castigator
premiului I din Elvetia
Liam McCarthysi John
C.O’Callaghan, castigatorii
premiului I din Irlanda
Aleksander Kubica si Wiktor
Pilewski, castigatorii
premiului I din Polonia

© European Communities,
1995-2009

Web References

Resources

Institutions

License

CC-BY-NC-ND

Download

Download this article as a PDF