Articles

Filter
Age group
Topic
Filter

Showing 9 results from a total of 9

| Issue 55

The art of science demonstration

Seeing is believing: although hands-on practical work is incredibly important, the value of an engaging demonstration should not be overlooked. Explore how demonstrations can enhance STEM teaching and learn how to make the most of them.

Topics: General science, Resources
                                                           

| Issue 2

Научниците во игра: мерки за развој на научните вештини

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska) & Александра Ацеска (Alexandra Aceska). Во вториот од двата артикли кои се за развивањетона процесите на истражување, хипотези и…

Ages: <11, 11-14;
Topics: Physics, Science and society, General science
       

| Issue 1

Длабок судар

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska) & Александра Ацеска (Alexandra Aceska). Филмовите за наука или дури и псевдо-наука можат да бидат моќни алатки во уилницата. Хајнц…

Ages: 14-16, 16-19;
Topics: Resources
               

| Issue 2

Бродот – изложба МБ Ајнштајн: летачки извор на ученичкото знаење

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska) & Александра Ацеска (Alexandra Aceska). Замислете товарен брод кој не превозува јаглен или друг тежок товар, но нешто многу…

Ages: not applicable;
Topics: Physics, General science
   

| Issue 2

Физиката на суперхероите, Од Џејмс Какалиос

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska). Супермен, Бетмен, Лајтнин Лед, Спајдермен – тие сите ги применуваат принципите на физиката при изведување на нивните…

Ages: 11-14, 14-16, 16-19;
Topics: Resources
   

| Issue 8

По потрага по лек за ракот

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska). Џоан Масагуе откри тајни кои што можат да спасат животи. Експерт во делбата на клетката и ширењето на ракот, тој е еден од…

Ages: 16-19;
Topics: Profiles
                       

| Issue 8

Што знаеме за климата? Истражување на ефектите од антропогеното глобално затоплување

Преведено од Наталија Ацеска (Natalija Aceska). Во ова,второто од двата артикли, климатскиот истражувач Расмус Бенестад од Норвешкиот Метеролошки Институт ги проучува…

Ages: 14-16, 16-19;
Topics: Earth science, Science and society