Menu - Upper Menu

Languages:
AlbanianBulgarianCatalanCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFrenchFinnishGalicianGermanGreekHungarianItalianLatvianLithuanianMacedonianMaltesePolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSloveneSpanishSwedishTurkishUkrainian
Syndicate content
» Dutch, Science topics
We are grateful to all those who volunteer to translate articles for the Science in School website (see our guidelines). We are, however, unable to check the individual translations and cannot accept responsibility for their accuracy.


Dutch, Science topics

Meer dan het oog kan zien: het exotische hoge energie-heelal

Door Claudia Mignone en Rebecca Barnes

image

Leer in dit derde artikel over sterrenkunde en het elektromagnetisch spectrum over de exotische en krachtige kosmische fenomenen die astronomen onderzoeken met röntgen- en gammatelescopen zoals XMM-Newton en INTEGRAL van de Eurepese Ruimtevaartorganisatie.

De ALMA Sterrenwacht: de hemel is slechts een stap ver

image

Claudia Mignone en Douglas Pierce-Price nemen ons mee op een reis naar de Chileense Andes, naar ALMA, ‘s werelds grootste radiosterrenwacht, die als doel heeft onze kosmische oorsprong te ontrafelen.

Het zichtbare licht voorbij: ontrafeling van het heelal met de grootst mogelijke energieën

image

Claudia Mignone en Rebecca Barnes ontdekken röntgen- en gamma-straling en onderzoeken de ingenieuze technieken die het Europees Ruimte Agentschap gebruikt om het heelal bij deze golflengten waar te nemen.

Is klimaatverandering een en al verdoemenis? Hier komen de stabilisatieschijfjes

image

Hoe kunnen we de klimaatverandering aanpakken? Met technologieën en activiteiten die al bestaan – zoals Dudley Shallcross en Tim Harrison uitleggen.

Individuele moleculen onder de microscoop

image

Zou het niet fascinerend zijn om individuele moleculen te kunnen bekijken en manipuleren? Patrick Theer en Marlene Rau van het Europees Moleculair Biologie Laboratorium leggen uit hoe je dit met een atomic force microscope voor elkaar krijgt. En het is zelfs mogelijk om er zelf een te bouwen.

 

Een medische behandeling evalueren

image

Sarah Garner en Rachel Thomas bespreken waarom goed-opgezette en correct geanalyseerde experimenten zo belangrijk zijn wanneer men de effectiviteit van een medische behandeling test.

Natuurlijke selectie op moleculair niveau

Het is bekend dat bepaalde genetische sequenties ons kunnen helpen te overleven in ons milieu - dit is de basis van evolutie. Het is echter niet eenvoudig om aan te tonen welke genetische sequenties gunstig zijn en hoe zij ons helpen te overleven – vooral niet in wilde populaties. Jarek Bryk beschrijft hier enig relevant recent onderzoek op dat gebied.

Energie voor de hele wereld

Energie – waarom is dat zo belangrijk, waar halen we die vandaan en hoe gebruiken we die? Gieljan de Vries van het Nederlandse FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizenw1 gaat op onderzoek.

Fusie in het heelal: gammastraaluitbarstingen

Henri Boffin van ESOw1 in Garching (Duitsland), volgt het raadsel van de gammastraaluitbarstingen vanaf hun eerste ontdekking tot het jongste onderzoek over deze astronomische explosies.

Fusie in het heelal: wanneer een reuzenster sterft...

Artist’s impression of a Type Ia supernova explosion

Péter Székely van de Universiteit van Szeged in Hongarije en Örs Benedekfi van het EFDA (European Fusion Development Agreement) in Garching in Duitsland onderzoeken hoe een ster sterft en wat een ontploffing van een supernova dichtbij de Aarde voor ons zou betekenen.

Syndicate content


Return to top of page

Support the print journal

Learn more

Menu - My Account

Science in School e-newsletter