Menu - Upper Menu

Languages:
AlbanianBulgarianCatalanCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFrenchFinnishGalicianGermanGreekHungarianItalianLatvianLithuanianMacedonianMaltesePolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSloveneSpanishSwedishTurkishUkrainian
Syndicate content
» Serbian, Cutting-edge science
We are grateful to all those who volunteer to translate articles for the Science in School website (see our guidelines). We are, however, unable to check the individual translations and cannot accept responsibility for their accuracy.

Ukoliko ste zainteresovani, mozete takodje pogledati prevode na hrvatskom.


Serbian, Cutting-edge science

Na biciklu: kako mišići reaguju na vežbanje

Maléne Lindholm i Susanna Wallman Appel

image

Svi znamo da nas vežbanje čini vitkijim i zdravijim – ali kakve promene se dešavaju u našim ćelijama kako bi došlo do toga?

Eksplodirajući hromozomi: kako nastaje tumor

Sonia Furtado Neves, EMBL

image

Tumori mozga su jedan od najčešćih uzroka smrti kod dece – i mogu nastati prilikom cepanja hromozoma tokom ćelijske deobe.

Stem ćelije kancera – nada za budućnost?

image

Ćelije kancera, kao i stem ćelije su vrhunski aktuelne teme. Ali, da li ste čuli za stem ćelije kancera? Kako objašnjava Massimiliano Mazza ovaj koncept može revolucionalizovati lečenje kancera.

Istraživanje uzroka šizofrenije

image

Laurence Reed i Jackie de Belleroche govore o šizofreniji – i kako to funkcionalna genomika može pomoći da joj se utvrde uzroci.

Moringa: nauka iza čudesnog drveta

image

Moringe su dugo poznate kao čudesno drveće. Kako izveštavaju Sue Nelson i Marlene Rau, naučnici sada detaljno istražuju njihove osobine.

Uracil u DNK: greška ili signal?

image

Uracil je poznat kao jedna od baza koja ulazi u sastav u RNK, ali zašto ne ulazi u sastav DNK – ili ipak ulazi? Angéla Békési i Beáta G Vértessy istražuju.

Syndicate content


Return to top of page

Support the print journal

Learn more

Menu - My Account

Science in School e-newsletter