Menu - Upper Menu

Languages:
AlbanianBulgarianCatalanCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFrenchFinnishGalicianGermanGreekHungarianItalianLatvianLithuanianMacedonianMaltesePolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSloveneSpanishSwedishTurkishUkrainian
Syndicate content
» Dutch, Chemistry
We are grateful to all those who volunteer to translate articles for the Science in School website (see our guidelines). We are, however, unable to check the individual translations and cannot accept responsibility for their accuracy.


Dutch, Chemistry

Indigo: het herscheppen van de farao’s kleurstof

By Gianluca Farusi

image

What links your jeans, sea snails, woad plants and the Egyptian royal family? It’s the dye, indigo. Learn about its fascinating history and how you can extract it at school.

Analyse van wijn op school

Door Thomas Wendt

image

Europese landen produceren meer dan de helft van de wijn in de wereld – en drinken er ook veel van op! Dit practicum voor scholen onthullen de wetenschap achter de perfecte wijn.

Waterstof: de groene energiedrager van de toekomst?

image

Waterstof kan de brandstof van de toekomst zijn, maar hoe kunnen we het duurzaam produceren ? Karin Willquist legt het uit.

Ruiken als Julius Caesar: Oude parfums opnieuw samenstellen in het laboratorium

image

Zelfs alledaagse geuren hebben de macht om ons mee terug in de tijd te nemen, terwijl ze halfvergeten herinneringen oproepen. Met de hulp van Gianluca Farusi kunt u uw leerlingen 2000 jaar mee terug nemen naar het verleden, waarbij parfums van Julius Caesar opnieuw samengesteld worden en getest.

Bioremediatie in de klas

image

Vered Yephlach-Wiskerman biedt hier een project aan om in klasseverband de mogelijkheden voor bioremediatie te onderzoeken met de aquatische varen Azolla

Bruisende Bubbels: CO2 bij natuurkennis op de basisschool

image

Marlene Rau presenteert hier een aantal bruisende en bubbelende activiteiten met koolstofdioxide, ontwikkeld door “Chemol and Science on the Shelves”

“Smoke is in the air”: hoe vuurwerk de luchtkwaliteit beïnvloedt

image

Realiseer je je, dat vuurwerk een meetbare luchtverontreiniging veroorzaakt? Tim Harrison en Dudley Shallcross van Bristol University, Groot-Brittannië (GB), leggen uit hoe je in de klas onderzoek kunt doen met stoffen die luchtverontreiniging veroorzaken.

Is klimaatverandering een en al verdoemenis? Hier komen de stabilisatieschijfjes

image

Hoe kunnen we de klimaatverandering aanpakken? Met technologieën en activiteiten die al bestaan – zoals Dudley Shallcross en Tim Harrison uitleggen.

Een ruimte-habitat in het klaslokaal bouwen

image

Wat is er nodig om op de maan of zelfs op Mars te leven? Erin Tranfield stelt een interdisciplinaire les-activiteit voor om de leerlingen hierover aan het denken te zetten – en ze meteen een hoop over wetenschap te laten leren.

Individuele moleculen onder de microscoop

image

Zou het niet fascinerend zijn om individuele moleculen te kunnen bekijken en manipuleren? Patrick Theer en Marlene Rau van het Europees Moleculair Biologie Laboratorium leggen uit hoe je dit met een atomic force microscope voor elkaar krijgt. En het is zelfs mogelijk om er zelf een te bouwen.

 

Syndicate content


Return to top of page

Support the print journal

Learn more

Menu - My Account

Science in School e-newsletter